nyatr3

Åtta veckor
Vid c:a åtta veckors ålder får du hem din valp. Valpen är ännu försiktig men nyfiken och mycket mottaglig för intryck. Det innebär att flyttningen till det nya hemmet kan bli en positiv upplevelse och präglingen på den nya familjemedlemmen går lekande lätt.

Rumsrenhet
Hur snabbt kan valpen bli rumsren? Det gäller att ge valpen vanan att uträtta utomhus istället för inne genom att bära ut den vid minsta tecken på behov och berömma när valpen lyckas. Efter måltid, sömn och lek är behovet som störst. Alla valpar blir rumsrena förr eller senare med normal passning och det är inget att oroa sig för. Vid åtta veckors ålder har valpen ännu svårt att kontrollera tarm och blåsa. Det vanligaste är att valpen blir helt rumsren i samband med sin könsmognad. D.v.s. hanar vid 4-6 månaders ålder (ibland tidigare) och tikar efter sitt första löp. Viktigast av allt är att du med din valp inrättar bra rutiner.

Tänder
Vid tandömsning kliar det i munnen och valpen vill gärna bita i saker. Se till att valpen har egna leksaker att bita i. Avled valpen om den biter i andra saker. Fya och rikta uppmärksamheten på något annat. Var försiktig med sladdar och kontakter. Ibland vill valpen bita i händer och fötter. Man får bestämt säga ifrån och ta bort valpen. När valpen är cirka 4-5 månader börjar den byta sina valptänder. Var noga med och kolla så inte valptänderna sitter kvar när de permanenta tänderna har vuxit fram. Detta kan annars påverka valpens bett. Om din valp har svårt att äta under tandömsningen kontakta din uppfödare för ytterligare tips!

Leksaker och ben
I handeln finns en uppsjö med leksaker och tuggben av olika typer som de flesta Westie älskar. Välj inte tunna tuggben eller tuggben med knutar på, det har hänt mer än en gång att de fastnat i strupen vilket medför ett AKUT veterinärbesök. Låt inte valpen leka med Gummipipleksaker utan att du själv är närvarande.

Vill du läsa mer om rasen rekommenderar vi Westieboken av Birgitta Hasselgren. Den här rikt illustrerade faktaboken innehåller allt någon kan vilja veta om rasen – och lite till! Boken tar upp alla aspekter på rasen. Kapitel som; Att köpa westie; Skötsel; Hunden på resa; Parning, valpning & uppfödning, ger en försmak på innehållet. Boken inleds med en mycket intressant rashistorik och avslutas med en utförlig genomgång av kända in- och utländska kennlar och prominenta avelshundar och utställningsvinnare. För westieägaren är detta en högintressant bok – för den som planerar att skaffa en westie är den absolut ett måste!
Westieboken finns att beställa genom WestieAlliansens kassör.

Mer information om pris och hur du skickar din beställning hittar du här!