nyatr3

Westien behöver trimmas fem till sex gånger om året. När man skaffar sig en westie måste man räkna med att det kostar en hel del att trimma den. Att låta pälsen bli igenvuxen och tovig är högst obehagligt för hunden. En rätt underhållen päls är mycket lättskött. Det sträva täckhåret blir då både vatten- och smutsavstötande, vilket gör att man ofta kan borsta bort smutsen.

1. Lär valpen från början att stå stilla på ett bord och bli kammad, även om den inte har så mycket hår ännu. Var alltid lugn och bestämd när du vårdar din hund. Bordet skall vara stadigt och ha en halkfri yta, så att hunden känner sig trygg. En gång i veckan behöver man kamma igenom pälsen ordentligt, först med en karda och sedan med en stålkam. Var extra noga på ställen där tovor lätt bildas t ex under magen, i armhålor och i ljumskar. Passa nu även på att kontrollera öron, tänder, tassar, klor, hud, analöppning och könsorgan.

2. Valpen behöver trimmas första gången senast vid tre-fyra månaders ålder. Vad innebär då “trimning”? Man plockar i de långa täckhåren, håller pälsen “rullande” dvs sträv hela tiden, detta skall göras var 8-10 vecka hela livet. Ett annat sätt är att “strippa”, dvs plocka bort allt täckhår på hunden en till två gånger per år och plockar /putsar den däremellan. Det första sättet är att föredra då hunden på detta sätt är snyggare”hela tiden”, men ställer också högre krav på både päls, trimmare och ägare. En korrekt trimmad westie är lätt att kamma och det är bara att borsta bort smutsen, behöver inte badas så ofta. Sax får inte användas, då blir pälsen mjuk och silkig, samt tovar sig lätt och drar till sig all tänkbar smuts samt att hunden behöver badas ofta. Många frågar om man kan lära sig trimma själv, i allmänhet är det svårt att lära sig på en hund. Trimning är ett slitsamt hantverk som tar tid, lång tid, även för en erfaren trimmare. Man får nog räkna med att lämna sin sällskapswestie till en kunnig trimmare.

3. En westietrimmning tar normalt tre-fyra timmar att utföra. Tänk på att tovkamning inte ingår i trimpriset; det kan kosta åtskilligt extra! Du skall därför alltid lämna din hund borstad.

4. Bada aldrig en westie senare än två veckor före en trimning och helst ej heller direkt efter. Bad före trimningen gör hunden mera svårtrimmad. Med rätt pälsskötsel håller man den korrekta strävhårspälsen vit och fräsch utan täta bad. Använd ett milt schampo och skölj väl när hunden rutinbadas.

5. Ställ inte ut hunden om inte pälsen är i utställningsskick. Det är orätt både mot hunden och trimmaren. Det krävs god planering och ett gott samarbete mellan ägare och trimmare om hunden skall lyckas i utställningsringen.